Monday, 15 April 2024
Home / Kaarten tellen

Kaarten tellen

Blackjack kaarten tellen heeft als doel om de dealer van blackjack te verslaan, zodat je zelf kan winnen. Als je blackjack speelt en het tellen van kaarten is jou onbekend, dan moet je deze strategie zeker aanleren. Er zijn meerdere manieren om kaarten te tellen, van beginnende speler tot gevorderde speler kan je kaarten tellen. Hetgeen jij verkiest, hangt af van de manier waarin jij het beste telt, alsook hoe wiskundig je bent.

Blackjack kaarten tellen om je winstkansen te verhogen

Toen de Amerikaan Edward Thorpe zijn boek “Beat the dealer” in 1989 uitbracht, was deze wiskundige professor nog onbekend. Echter is dit boek tegenwoordig zeer gekend in de blackjack wereld. Toen het boek uitkwam, werd het blackjack kaarten tellen namelijk officieel geboren en was professor Edward Thorpe geen onbekende meer. Het boek beschrijft dan ook de manier waarop je blackjack kaarten kan tellen om je winstkansen te vergroten.
Professor Thorpe beschrijft in zijn boek dat je de kaarten die reeds gespeeld zijn, kan onthouden. Hierdoor kan je vervolgens berekenen welke kaarten nog in het dek verblijven. Op die manier kan de blackjack speler zijn kansen bepalen voor de kaarten die hij nog kan ontvangen. Zo kan een speler bepalen of er kaarten overblijven die gunstig zijn om blackjack te spelen, of om zo dicht mogelijk bij het getal 21 te geraken. Het blackjack kaarten tellen kan dus een groot voordeel zijn voor de speler die voor zichzelf telt.

Lage kaarten of hoge kaarten

In het blackjack kaartenspel zijn kaarten met een lage waarde gunstiger voor de dealer en kaarten met een hoge waarde gunstiger voor de speler. De reden hiervoor is dat lage waarden de dealer meer helpen om te winnen wanneer hij een hit moet spelen. Een hit betekent dat wanneer hij 12, 13, 14, 15 of 16 punten op zijn eerste 2 kaarten behaalt, hij nog een extra kaart moet nemen. Indien deze kaart een lage waarde heeft, heeft de dealer dus minder kans om te verliezen.
Hierdoor is het niet altijd nodig om alle kaarten te tellen. Spelers die het moeilijk vinden om de kaarten individueel te tellen, kunnen ook gewoon bijhouden of er meer kaarten in het dek zitten met hoge waarden of met lage waarden. Het tellen van de kaarten is namelijk een kansberekening en geen zekerheid voor de kaarten die je nog zal ontvangen, of het aantal punten dat je zal behalen.

De manier van kaarten tellen

Er bestaan meerdere manieren om de blackjack kaarten te tellen. Op het internet zijn hierover vele strategieën beschreven. Wel zijn alle methoden gebaseerd op de basisstrategie van het blackjack kaartspel. Uiteraard is deze basisstrategie de gemakkelijkste methode om kaarten te leren tellen.
Een zeer populaire methode van blackjack kaarten tellen heet het “Hi Low” systeem. Hier geef je een waarde van +1, 0 of -1 voor de kaarten die reeds uitgedeeld zijn. Azen en tien punten kaarten worden een waarde van -1 toegewezen. Het aantal kaarten met een waarde van 7, 8 en 9 tellen als 0. Kaarten met een waarde van 2, 3, 4, 5 en 6 tellen als +1. Bij het resultaat hiervan geldt het volgende: hoe hoger het “+” totaal van de waarden die in het dek overblijven, hoe gunstiger dit is voor de speler en hoe meer ongunstig dit is voor de dealer.

Delen